Skip to content

BRF Lanternavägen i Hjuvik

Beställare Energieffektiva Hus AB
Utfört 2015–2017
Ort Göteborg, Torslanda
Uppdrag Flerbostadshus med 8 lägenheter
Team Susanna Ringnér (A, uppdragsansvarig), Pia Eckerstein (A), Åsa Hultgren (A), Sebastian Pauly (A), Petter Björkqvist (L), Åsa Modéus (L), Mikael Broberg (A/L), Anna-Maria Insulander (L)

Ett stenkast från Kattegatt i Hjuvik utanför Torslanda har vi ritat ett energieffektivt flerbostadshus i tegel.

Projektets övergripande mål var att tillföra lägenheter i ett attraktivt område i Göteborg, som till allra störst del består av villor och radhus. Bostadshuset är beläget i sluttande terräng och har lägenheter i i lite större storlekar fördelade på tre plan. Lägenheterna är generösa och genomgående med ljus och utblickar och utsikt åt flera håll. Kök – och vardagsrum vänder sig mot söder och väster och i anslutning till dessa rum finns en generös avskild balkong där man kan vara helt för sig själv. Bostäderna har olika planlösningsalternativ för att möta varierande önskemål och göra det möjligt att bo kvar då behoven förändras.

Huset har fått sin form av teglets kvadratiska och raka former. Det har en helmurad fasad och fönster och dörrar systematiskt placerade för att skapa en tydlig och sammanhållen rytm. Balkongerna vävs in i volymen genom sina tak och pelare i tegel. Även det förlängda entrétaket, som ger torr förvaring för cyklar är i tegel, vilar på pelare i tegel och leder in till ett generöst trapphus som invändigt är klätt med tegel.

Sök