Skip to content

Fritidshus vid Gerlesborg

Beställare Helena Brunskog och Thomas Antonsen
Utfört 2014–2016
Ort Bohuslän, vid Gerlesborg
Uppdrag Nybyggnation av fritidshus. Gestaltning, bygglov, projektering och projektledning.
Team Susanna Ringnér

På en sluttande tomt, med utsikt över kohagar och skogsbryn ligger fritidshuset för en familj på fem personer inkilat i terrängen. Uppdraget bestod i att skapa ett hus som skulle följa detaljplanens strama krav, smälta in i det bohuslänska landskapet och erbjuda generösa ytor för både familjemedlemmarna och släkt och vänner på besök. 

Resultatet blev två mindre hus, ett för det sociala umgänget och ett för de privata ytorna. Husen binds ihop av hallen i husets mitt där man ser rakt igenom huset och in i bägge delarna. Huset för det sociala umgänget har en rymd och stor kontakt med utsidan och innehåller kök, och vardagsrum med sittplatser för många. Huset för de privata ytorna innehåller två mindre, effektiva sovrum, ett större sovrum med en inbyggd soffa, badrum och teknik. Ovanpå den privata delen finns ett loft med ytterligare ett sovrum samt ett allrum för barnen för spel och lek, här går det också att husera gäster.  En kvalité med huset är just uppdelningen med en privat del och en social del vilket gör det möjligt att ha många personer på besök och boende i huset samtidigt.

Huset öppnar sig, via stora glaspartier mot naturen i alla väderstreck och gör på så sätt naturen närvarande från husets insida. Matplatsen är placerad vid ett av de större glasskjutpartierna mot väster och solnedgången. 

Huset är byggt av en stomme i trä av lokala snickare. Fasaden är klädd med träpanel som är målad med svart, matt slamfärg vilket gör att huset att smälter in i det omgivande landskapet. Insidan är en kontrast till utsidan med väggar klädda i vitmålad råspont som möter trägolv och fönsteromfattningar i oljad furu.

 

Huset publicerades i Dwell+ i oktober 2023.
On the Coast of Sweden, a Family Getaway Riffs on Traditional Fishing Cottages

Foton: Mikael Olsson

Sök