Skip to content

Åtta villor på Ärlevägen i Floda

Beställare Egen regi
Utfört 2009–2013
Ort Floda, Drängsered
Uppdrag Gestaltning, projektledning, projektering och försäljning av åtta markbostäder
Team Pär Thurfjell (A, uppdragsansvarig), Mats Nyström (projektledare), David Lantz (A), Joakim Haglund (A), Sophia Thurfjell (grafisk form, marknadsföring ), Mikael Broberg (L) och Katarina Gunnarsson (L)

Projektets mål var att bygga åtta hus med en exklusiv känsla gällande arkitektur och utformning till ett bra pris.

Platsen för tomterna är i Floda, 25 kilometer nordöst om Göteborg, Sverige. Det är en naturlig hylla på en sluttning med stora ekar och en vacker utsikt över sjön Sävelången. Genom att utnyttja de befintliga förutsättningarna på platsen och placera husen halvvägs ut över kanten på sluttningen fick samtliga hus fin utsikt mot sjön. Samtidigt skapades mer plats på den soliga sydvästliga sidan av tomten. Den boomerangformade byggnaden lämnar en öppen yta mot gatan och en mer skyddad plats söder om byggnaden som maximeras genom att placera samtliga hus så långt norrut som möjligt på varje tomt.

För att bevara den naturliga sluttningen orörd på platsen, står halva huset på pelare vilket lämnar marken i det närmaste opåverkad samtidigt som det ger byggnadsvolymen ett dramatiskt uttryck. Taknocken följer även den marken vilket gör att taket blir lägre i de båda ändarna mot omgivningen. Taket på byggnaden är ett grönt tak täckt med sedum vilket inte bara ser trevligt ut utan hjälper dagvattenhanteringen i området.

Husplanen är rationell med en nod, eller funktionell del i anslutning till entrén med tvättstuga i anslutning till köket, vertikal kommunikation, och förvaringsutrymmen. Denna noden delar de privatare delarna med sovrum och badrum från de mer offentliga ytorna med vardagsrum och kök. Vardagsrummet och matplatsen har dubbel takhöjd och visuell kontakt med loftet. Längs sydfasaden löper en korridor som är ansluten till en yttre loftgång som leder fram till en större terrass utanför matplatsen. Både terrassen och loftgången skyddas av ett lätt skärmtak. Loftgången nås från flera ställen längs korridoren. Insidan av ytterväggarna i korridoren, vardagsrummet och matplatsen är klädda med vitlaserad träpanel. Huset levererades i fyra olika storlekar: 127 kvm eller 141 kvm bottenplatta med eller utan ett loft på 45 kvm. Samtliga hus har samma typ av carport/förrådsenhet som är ansluten till huset med ett lätt skärmtak vilket ger en skyddad plats framför entrén.

Lanseringen av projektet skedde i samband med en Bo- och energimässa i Lerum. Projektets marknadsföring, och det grafiskt materialet så som mässmonter, projekthemsida, div försäljningsmaterial och all annonsering stod vi själva för, där vi var avsändaren tillsammans med mäklarfirman Svensk fastighetsförmedling. Det grafiska konceptet innebar att visa mycket bilder, ”vanliga” människor samt att det skulle kännas modernt, tryggt och »grönt«. Naturanpassade hus mitt i vacker natur byggda av miljövänliga material.

Projektet har varit publicerat i tidskriften Arkitektur och blev även nominerat Arkitekturs debutpris 2013 samt till Helge Zimdalpriset 2013.

Bilder av Fotograf Bert Leandersson

”Vi är väldigt nöjda med vårt hus”
Andreas Sture: Trivsel är bästa kvittot på att ett hus är bra.

Andreas Sture har ingen tanke på att flytta. Under de senaste elva åren har huset på Ärlevägen i Floda anpassats efter den växande familjen. – De kvaliteter som attraherade oss när vi köpte huset har vi verkligen fått bekräftade, säger han. Egentligen har Andreas Sture alltid haft en dröm om att själv bygga ett hus. En plats där han och familjen kunde bo i samklang med naturen. Erbjudandet från Helhetshus var så nära han kunde komma sin vision – ett trähus i en liten ekskog med utsikt över ett vattendrag.
– Sedumtaken är också ett väldigt fint inslag. När man står högst upp på Ärlevägen möts man av ett hav av växtklädda ytor. Husen syns knappt, säger Andreas Sture.Kommer från storstan
Innan Andreas flyttade till Floda bodde han i centrala Göteborg tillsammans med sin fru Caroline och deras då treårige son Noel. Men som så många andra småbarnsfamiljer längtade paret bort från stan och närmare naturen.
– Vi fastnade för Floda. Dels för att vi har vänner som bor här, dels för att det är enkelt för mig och min fru att pendla till jobbet, berättar han.
I samma veva dök prospektet från Helhetshus upp. Där presenterades planerna på ett helt nytt villaområde som planerades på Ärlevägen i Floda. Nybyggnationen var omsorgsfullt ritad med åtta likadana villor i mörkbrunt trä. På ena sidan hade husen lyfts upp på plintar för att undvika stora avtryck i naturen.
– Vi tycker om att husen är anpassade till terrängen. Husen följer de relativt smala och avlånga tomterna vilket skapar en speciell arkitektonisk karaktär, säger Andreas.Husen svävar
Plintarna är inte bara en byggnadsteknisk lösning, som dessutom möjliggör praktiskt förrådsutrymme. Lösningen tilltalar även Andreas estetiska sida. Luften mellan husgrunden och marken skapar en lätthet över området som han uppskattar.
– Ser man upp på husen nerifrån vägen ser de ut att sväva lite grann. Det är en väldigt fin kvalitet, tycker han.
Sedan familjen flyttade in i huset för tio år sedan har barnen blivit fler. Noel har fått två yngre syskon och har själv hunnit bli tonåring. Nu ska hemmet ändra form för att passa de nya önskemålen.
– Vi har precis byggt om delar av loftet till ett ungdomsrum med pingisbord och spelhörna. Behoven förändras genom åren och en styrka med huset är att det finns utrymme till vissa anpassningar.
Familjen Sture består av Andreas Sture, industridesigner, Caroline Sture, lärare. Barnen Noel 14 år, Matteus 10 år och August 7 år.
Sök