Kulturmiljöstråk utmed Otterhälleverken i Rosenlund
Beställare
Utfört
Ort
Uppdrag
Team
Uppdraget omfattade gestaltning av gatumiljöer för ökad vistelse, grönska och trivsel. Det omfattade också förslag på åtgärder som stärker kulturmiljöhistorian kopplad till Otterhälleverken. Alla gestaltningsförslag har tagits fram i tät dialog med kulturförvaltningen och stadsmiljöförvaltningen på Göteborgs Stad samt stämts av med bebyggelseantikvarie som ingått i projektgruppen. Detta för att nå fram till förslag som ligger i linje med stadens ambitioner om förbättrad mobilitet och som samtidigt lyfter fram platsens kulturhistoriska värden.
Fästningspromenaden utgör en del av ett större historiskt stråk i staden. Delsträckan i detta uppdrag går från Kungsgatan upp till bastion Carolus Rex via den plats vi här benämner Mikropark Arsenalgatan vidare till bastion Carolus Gustavus och bastion Christina Regina för att sedan landa på Hvitfeldtsplatsen, via Artilleristen Gladers trappor. Från både promenadstråket och de olika platsbildningarna ges vida utblickar över staden.
Mikroparken tillför ett grönt inslag i de annars övervägande hårdgjorda ytorna på höjden. Utsikten är en stor kvalitet liksom att läget är öppet och soligt. I förslaget ramas platsen in med en varierad grönska mot omgivande gator i norr och öst. Platsen kompletteras även med bord och bänkar utmed parkens lummiga kanter.
Gestaltningen av bastion Carolus Gustavus framhäver dess ursprungliga form. Lutningen av marken har tagits upp i gestaltningen genom att skapa vistelseytor i olika nivåer och med olika upplevelsevärden. Den övre ytan ligger i nivå med promenadstråket och nås enkelt från detta. Ytan ramas in av en låg häck mot gatan samt några mindre träd. Den nedre ytan utgörs av en gång som sluttar ner mot en utsiktsplats med en sittbänk integrerad i slänten.
Utgångspunkter för Karlsporten har varit att synliggöra fästningsmurens tidigare sträckning genom Kungsgatan samt visa på en ungefärlig placering av den tidigare portöppningen. Förslaget är en idéskiss och visar på hur släntens och gatans nivåskillnader kan tas upp i en gradäng som också kan bli en social samlingsplats. Muren förlängs visuellt i gatan genom att samma material som används i gradängen fortsätter över gatan, men i marknivå. Portens tidigare öppning tydliggörs symboliskt genom att murstenen i gatan upphör för att återkomma på andra sidan av "portöppningen".
Som ett led i att synliggöra det historiska stråket samt stärka orienterbarheten togs två skylttyper fram, en större informationsskylt och en vägvisare. Ett medvetet val har varit att hålla nere antalet skylttyper och ge dem en enhetlig utformning. De sex informationsskyltarna har en modern, enkel och tydlig utformning som smälter in i stadsbilden. De är följer Göteborg Stads grafiska profil vad gäller typsnitt och kulörer, och har både svensk och engelsk text. De mindre Vägvisningsskyltarna sätts på befintliga lyktstolpar och skyltstolpar längs med promenaden och förtydligar stråkets riktning. Skylten har samma kulör och logotyp som bakgrundskulören på informationsskyltarna. På informationsskyltarna går det att läsa om de kulturhistoriska platserna och studera planer och annat bildmaterial från arkiven.