Skip to content

Mammas park – Rosengård gestaltningsuppdrag

Beställare

Fastighets- och gatukontoret, Malmö stad

Utfört

2023–2024

Ort

Malmö

Uppdrag

Del av gestaltningsförslag för allmänna platser och miljöer i Rosengård

Team

Linda Wedblad (uppdragsansvarig L), Hanna Ekenberg (L), Jonas Sutinen (L). Expertis: Sara Lundquist (tillgänglighetssakkunnig, LuMe Arkitekter), Maria Nyström (belysning, AFRY).

Platsen är en del av ett uppdrag som omfattar parker och torg i ett av Malmös fem stationsnära utvecklingsområden och ligger i direkt anslutning till Rosengårds station och Amiralsgatan. 

En viktig del i gestaltningen av platsen är förutsättningen att den ska fungera som ett skyfallsmagasin vid stora regn, även kallat för hydrodrom. Detta innebär att ytan är kraftigt nedsänkt i förhållande till omgivningen och ska rymma 3 860 kubikmeter vatten. Parkens nedsänkta läge innebär att dess kanter måste ta upp nivåskillnader på cirka 2,5-3 meter. För att få en grönare och mer varierad karaktär utformas kanterna på olika sätt. Längs med östra sidan, i det bästa solläget, utformas kanten som en gradäng med gröna inslag. Den södra sidan utformas som en terrasserad slänt med träd och buskplanteringar som också fungerar som lekbuskage mot lekytan.

Botten på Hydrodromen utformas som en öppen och grön yta som bjuder in till lek och vistelse. Funktionerna är uppdelade i två zoner, baserat på hur vattnet leds från inloppen i magasi­nen till utloppet. Den nordöstra delen av botten utformas som en ängsyta med en stenskodd låglinje, som knyter samman in­loppen med utloppen. I ytan placeras naturstenar som fungerar som hoppstenar som knyter samman trapporna och terrasser­na.

Den högre vegetationen i parken koncentreras till dess kant­zoner, där huvuddelen av de djupare planteringsytorna kan anläggas. Slänterna och de terrasserade ytorna i kanterna planteras med tåliga flerstammiga träd, buskar och perenner. Planteringarna ska upplevas som lummiga och bidra med kvaliteter över hela året. Exempel på växter är ginnalalönn, syrénbuddleja, blåbärstry, dvärgrödvide och balkanbergtall.

En viktig aspekt är att betona kopplingen till omgivande stråk för att ge platsen en publik och offentlig karaktär. För att undvika att platsen blir en barriär för korsande rörelser föreslås en gångbro diagonalt över ytan. Bron blir ett spännande element som gör att platsen kan upplevas från olika nivåer, vilket bidrar till en omväxlande miljö. Mitt på bron skapas en liten vistelsey­ta som knyter an till lekytan i botten på parken. Här går det att åka rutschbana från bron ner till lekytan!

Liknande projekt

Sök