Skip to content

Kotteparken – Rosengård gestaltningsuppdrag

Beställare

Fastighets- och gatukontoret, Malmö stad

Utfört

2023–2024

Ort

Malmö

Uppdrag

Del av gestaltningsförslag för allmänna platser och miljöer i Rosengård

Team

Linda Wedblad (uppdragsansvarig L), Hanna Ekenberg (L), Jonas Sutinen (L). Expertis: Sara Lundquist (tillgänglighetssakkunnig, LuMe Arkitekter), Maria Nyström (belysning, AFRY).

Platsen är en del av ett uppdrag som omfattar parker och torg i ett av Malmös fem stationsnära utvecklingsområden och ligger i direkt anslutning till Rosengårds station och Amiralsgatan. 

Gestaltning av Kotteparken tar avstamp i platsens tydliga rumslighet, med uppvuxna träd och vegetation som omgärdar platsen. En plats som man tydligt går in i och plötsligt befinner sig i en liten grön glänta, mitt i staden. Särskilt barnen i närområdet uppskattar Gläntan, som innehåller stadsnära natur i en plats som inte har någon styrd funktion. Detta vidareutvecklas och förstärks i Kotteparken, genom att flera befintliga träd flyttas till platsen, och lummig vegetation planteras i kanterna för att skapa en mikroskog. Genom parken går två diagonala stråk, med entrépunkter i varje hörn. I mitten där stråken möts finns parkens centrala glänta och mötesplats. Utöver den centrala mötesplatsen, utvecklas den södra entrén till vistelseyta som ansluter till de intilliggande kolonilotterna.

Parken präglas av behovet av skyfalls- och dagvattenhantering. Den idag platta ytan modelleras om, så att den kan rymma 2 500 kubikmeter vatten vid behov, vilket skapar spännande nivåskillnader. 

För att snabbt få en skoglik karaktär på platsen föreslås etablering av så kallad mikroskog i parkens kanter. Mikroskog är en skogsliknande plantering, på en liten yta. Den är ofta omkring 100-200 kvadratmeter och passar bra i mindre parkmiljöer, skolgårdar och på bostadsinnergårdar. Den planteras i olika skikt, där träden skapar ett övre krontak, ett mellanskikt och ett markskikt med buskar längre ned. Skogen växer tio gånger snabbare och är uppemot 30 gånger tätare än traditionell skogsplantering.

Platsen ska lämnas oprogrammerad och naturlig. Leker gör man främst med naturmaterial som kottar, pinnar, stubbar och vatten. Runt den centrala gläntan, genom mikroskogen, gallras en naturstig fram. Längs den kan det finnas saker att upptäcka och platser att bygga koja på. Mitt i parken finns en lekskulptur i form av en kotte som också ger parken dess namn. Kotten ska vara stor, för att leka med proportioner. Plötsligt är barnet bara en myra stort!

Liknande projekt

Sök