Skip to content

Detaljplaner för Herrljunga Kommun

Beställare

Herrljunga kommun

Utfört

2021–2024

Ort

Herrljunga

Uppdrag

100 bostäder

Team

Olof Halvardsson, uppdragansvarig P, Josefin Brodén uppdragsansvarig/Handläggare P, Axel Lindqvist P, Mia Börjesson, expertis

För Herrljunga kommun har Radar tagit fram bebyggelseförslag och detaljplaner för tre olika områden – Furulund, Skogsgatan och Mörlanda. Planarbetet har omfattat att utifrån beställarens underlag ta fram bebyggelseförslag med tillhörande visionsbilder samt driva planarbetet och ta fram planhandlingar från samråd till antagande. Planarbetet har även inkluderat en förenklad social- och barnkonsekvensanalys.

Furulund och Skogsgatan är belägna strax utanför Herrljunga tätort med närhet till såväl service och kollektivtrafik som grönområde och rekreation. Områdena utgörs idag av skog och planförslaget har utgått från att ta till vara på platsens kvalitéer genom att spara vegetationen så långt som möjligt och anpassa bebyggelsen till områdets höjdskillnader. Båda områdena omfattar cirka 100 bostäder, i Furulund i form av villor och i Skogsgatan en blandning av olika hustyper. Kontakten med skogen är en viktig del i förslagen och gröna stråk sparas och säkerställs ut mot skogsområden och viktiga gång- och motionsstråk.

Mörlanda är beläget mellan Ljung och Annelund. Planområdet består av skog och angränsar ett friluftsområde med bland annat elljusspår. I närområdet finns skola, kollektivtrafik och mindre tätortsservice. Även här planeras för cirka 100 bostäder och kan uppföras som flerbostadshus, radhus, parhus eller friliggande villor och är anpassade till områdets höjdskillnader och natur.

Metodutveckling för ökad social hållbarhet och social konsekvensanalys

Radar arbetar på uppdrag av Herrljunga kommun med metodutveckling för ökad social hållbarhet och social konsekvensanalys för fyra detaljplaner. Uppgiften är att på ett effektivt sätt för respektive plan identifiera relevanta sociala frågor, föreslå åtgärder i planförslaget och konsekvensbeskriva planförslaget ur social hållbarhetssynpunkt. Formatet innebär att vi gör kondenserad genomlysning av sociala frågor och konsekvenser, som blir en integrerad del av planhandlingen och som identifierar åtgärder för att stärka planförslaget ur social synpunkt. Allt i en omfattning som är möjlig att bära också inom mindre detaljplaner i mindre kommuner.

Herrljunga, Social konsekvensbeskrivning

Liknande projekt

Sök