Den 27 november hade vi höstens upplaga av Radar reflekterar på vårt Göteborgskontor. Vi bjöd in kunder, konsulter, representanter från akademin och studenter för ett samtal kring byggnation i trä och klimatavtryck. Syftet vara att dela med oss av vår och våra kunders kunskaper och lärdomar kring ämnet och ta del av andras erfarenheter. För att tillsammans utveckla branschen.
Intresset var stort och här kommer några av kvällens lärdomar:
• Att våga testa nya system kräver mod och uthållighet
• Trä har betydelse för boendetrivseln
• Optimera! Bygg tex. tunnare väggar ju högre upp i huset du kommer
Schemat under kvällen var:
16.30 Kvarteret Tärnan.
Ulrik Neuendorf från Radar och Pär Börjesson från Etikhus berättade om Kvarteret Tärnan i Varberg – i närproducerat KL-trä. Ett nyligen genomfört projekt med 80 lägenheter, sju stadsradhus samt verksamhetslokaler på uppdrag av Etikhus. Vilka är utmaningarna i arbetet med att leva upp till de ambitiösa mål om utsläpp, mobilitet och hållbar livsstil som präglar många av våra projekt idag?
17.15 Koltrasten.
Susanna Ringnér från Radar, Patricia Bielinski Jerlin från Stena Fastigheter och Magnus Rudén från Tm2 Bygg AB berättade om flerbostadsprojektet Koltrasten i Mölndal. En tävlingsvinst med höga ambitioner kring gestaltning och hållbarhet i flera delar med tex. en stomme och fasad av trä, lågt klimatavtryck och låg energiförbrukning.
18.00 Arkitekturkvalitet i massivträhus.
Professor Ola Nylander, CBA, Chalmers berättade vad det är som gör att man trivs i bostaden med synliga träväggar? Presentationen bygger en nyligen avslutad forskningsinsats – Trivsel i trähus I, II och III.
18.45 Hjällbogärdet BmSS.
Jonas Lundgren från Radar pratade om ett nytt BmSS-boende för Stadsfastighetsförvaltningen i Hjällbogärdet. Genom att hålla i både gestaltning och klimatberäkningar lyckades vi kombinera en uttrycksfull träarkitektur utan avkall på kvalité med att få ner klimatavtrycket till 200 kg/m2 BTA – det lägsta för stadens BmSS hittills.