Skip to content

GIS-baserad mätmetod 3-30-300

Titta ut genom fönstret. Ser du tre träd? Enligt teorin om 3-30-300 kan närheten till grönska påverka din hälsa positivt, både fysiskt och mentalt. Radar har inlett ett samarbete med Sebastian Daland från Göteborgs Universitet som utvecklar en GIS-baserad metod för att mäta vegetationen i en stad.

Idén bakom tretalen är att de ska fungera som en riktlinje för hur städer ska växa. 3 träd utanför ditt fönster är den första, 30 är måttet på hur stor krontäckningsgraden bör vara i ett stadskvarter och 300 är maxantalet meter du ska ha till ett grönområde.

Att mäta 30/300 är inte så komplicerat, det kan enkelt göras med geografiska analyser. Det är utsikten från ditt fönster som är det svåra.

Hittills har det inte funnits något säkert sätt att mäta antalet synliga träd i en stad. Det kan bli ändring nu.

– Jag räknar med att kunna presentera en färdig metod inom kort, säger Sebastian Daland.

Sebastian läser geografi på Göteborgs Universitet och gör just nu sin master på Radar i Göteborg. Den har han ägnat åt att utveckla en GIS-baserad metod för mätning av just 3–30–300.

När hans verktyg är klart kan det användas för att uppskatta hur väl en stad uppfyller målen om växtlighet – och i vilka områden det saknas tillräckligt med grönska.

– För oss på Radar är det här superintressant eftersom det hänger ihop med vårt hållbarhetsarbete. Det är roligt att Sebastian har valt att vara hos oss, säger Hanna Ekenberg, landskapsarkitekt på Radar.

 

Läs mer om 3-30-300 metoden och samarbetet i Radars nyhetsrum på mynewsdesk

Sök